Яворови януарски дни - Чирпан, 2019 г.

Яворови януарски дни, 2019 г.

От 13 до 15 януари в Чирпан се проведоха 51-те Яворови януарски дни. Навършиха се 141 години от рождението на бележития поет Пейо К. Яворов. Организатори на дните бяха Община Чирпан, Арменския културно-информационен център – Пловдив, Къща музей „Пейо К. Яворов" и Фондация „Яворов".

Ден първи – 13 януари

Програмата започна в родната къща на Яворов, където пред бюст паметника на поета седмокласничката от СУ „П. К. Яворов" Ивана Колева рецитира стихотворението „Две души". Златина Колева – и. д. директор на къща музей „Пейо К. Яворов" припомни, че през 2019 г. се навършват 120 години от написването на елегията „Арменци" от Пейо Яворов и 120 години откакто телеграфистът от Чирпан Пейо Тотев Крачолов се превърна в емблематичния поет Пейо Яворов и с това име остана в историята на българската литература. Тази година се навършват и 65 години от откриването на къща музей „Пейо К. Яворов", допълни още Колева.

Символичният огън на Яворовата поезия в двора на музея бе запален от проф. Цветан Ракьовски с думите: „Творческият гений на Яворов е част от духовния ръст на един от най-великите поети на България. На добър час!" Огънят бе пренесен до паметника на поета в градския парк от факлоносците Ивана Колева и Костадин Наралиев от СУ „П. К. Яворов" и Мирела Николова и Христо Нинов от ПГСС – Чирпан.

Пред паметника на поета в парка кметът Кичка Петкова откри 51-те Яворови януарски дни. В словото си тя каза: „За Чирпан 13 януари е дата, която е повод да преоткрием гения на поета, стремежа му към идеала, към съвършенството и непреходността. И след 141 години неговото слово е „непоклатимо", трайно и въздействащо върху поколения напред. Нека продължаваме да го съхраняваме с обич и преклонение пред гениалния Пейо Крачолов Яворов. Откривам 51-те Яворови януарски дни!" Вечният огън на Яворовата поезия запали проф. Димитър Михайлов с думите: „Да свети и да сияе! И да ни води!". В знак на почит пред паметника на поета бяха поднесени венци и цветя.

Тържествената Яворова вечер се проведе в залата на Община Чирпан от 18 часа. По повод годишнината от рождението на великия поет в Община Чирпан бяха получени поздравителни адреси от: Президента на Република България Румен Радев, от проф. Иван Върляков – председател на РАО „Тракия", от Иван Алексиев – кмет на Община Поморие, от Константин Томанов – секретар на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет и от Добрина Матова – директор на литературно-художествен музей „Чудомир", гр. Казанлък.

Въздействащо и аналитично слово за Яворов произнесе проф. Цветан Ракьовски – български литературен историк със значими приноси в яворознанието, един от най-задълбочените изследователи на Яворовото творчество. В него се казва: „Днес, 141 години след рождението и почти 105 години след смъртта му мястото на Яворовата личност в историята на българската литература изглежда лесно определимо – той прописва като социален поет с ярка гражданска позиция, сетне променя и социални я си статус, и поетическия си почерк, а накрая – променя и жанровата среда на своя талант. Трудно бихме ориентирали Яворовия литературен образ без трите „кита", върху които стъпва неговият персонализъм – темата Македония, списанието „Мисъл" и градът Анхиало. Творецът живее у нас повече от век – това става именно чрез подобни гласове на паметта – тя трябва да сглобява отново и отново образа на поета. За да стане възможно, трябва да носим достойно отговорността си пред него."

Литературният празник продължи с поетичен рецитал от поета Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, и две от водещите съвременни български поетеси Маргарита Петкова и Камелия Кондова.

Вечерта завърши с вълнуващия концерт на вокален квартет „Светоглас", които с уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията спечелиха любовта на публиката, която в края на концерта стана на крака и всички заедно изпяха една от най-емблематичните и любими български песни „Хубава си, моя горо".

Назад