Яворови януарски дни - Чирпан, 2019 г.

Яворови януарски дни, 2019 г.

Ден втори – 14 януари

На втория ден от Яворовите дни в изложбена зала „Георги Данчов-Зографина" бе открита изложба на арменските творци скулптора Аршак Тджикян и графиците братята проф. Мъгърдич Касапян и доц. Крикор Касапян. Изложбата бе открита от художника Владимир Кондарев, който каза, че братя Касапян са носители на национални и международни награди и се представят с графики и рисунки, а Аршак Тжикян представя пред чирпанската публика шест малки пластики, една мозайка и един барелеф. Официални гости при откриването на изложбата бяха Ехиязар Узунян – почетен консул на Република Армения в България и д-р Ахавни Кеворкян – директор на Арменския културно-информационен център в Пловдив. Д-р Кеворкян благодари за гостоприемството и за това, че чирпанлии пазят Яворовия дух. Тя благодари и на председателя на фондация „Яворов" Тодор Иванов за възможността тази изложба да бъде представена по време на тазгодишните Яворови януарски дни в Чирпан. „Историческите обстоятелства ни събират с чирпанлии – каза д-р Кеворкян и допълни – Яворов успя да съпреживее болката на арменския народ. Той направи с думи най-големия паметник на нашата болка, на нашето нечовешко страдание. Яворов ни остави своята голяма душа и любящо сърце. Ние, арменците, сме му признателни и идваме тук, за да палим вечния огън на Яворовата поезия. Творбите на братя Касапян са доказателство, че арменците обичат да влагат душата си в камъка. Това е извечният порив на арменците. Оставяме тези творби за вечността и бъдните поколения. Преди малко тези големи творци казаха нещо много мъдро: „Ние, художниците, говорим чрез творбите си."

Последваха изпълнения от вокална формация „Сирун", които малко по-късно се пренесоха в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов", където и. д. директор на музея Златина Колева приветства с добре дошли присъстващите на арменската вечер от Яворовите празници: „Тази вечер отново Яворовото слово ни е събрало в родния му дом. 120 години се навършват от написването на великолепната елегия на Яворов „Арменци", побрала болката и скърбите на изстрадалия арменски народ. Яворов се превръща в най-добрия посланик между българския и арменския народ – два народа със сходна историческа съдба."

Вечерта завърши с премиера на филма на филма „Изкореняване" на режисьора Костадин Бонев – носител на множество национални и международни награди. Костадин Бонев има зад гърба си повече от 15 игрални и документални филми.  Той сподели, че идеята за филма „Изкореняване" се е родила в Чирпан преди 4 години. В центъра на филма е темата за арменския геноцид.

Назад