Яворови януарски дни - Чирпан, 2019 г.

Яворови януарски дни, 2019 г.

Ден трети – 15 януари

Третият ден от Яворовите дни бе посветен на ученическото творчество. Обявени бяха резултатите от Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят", който се провежда в памет на талантливата художничка Василия Стоилова – внучка на големия български художник Васил Стоилов и праплеменичка на гениалния поет Пейо Яворов. Тази година се проведе седмото издание на конкурса. Със свои творби участваха 106 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна. Най-добрите рисунки са подредени в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов", където бе открита изложба с наградените творби. Жури в състав: художникът Владимир Кондарев – председател, и членове: скулпторът и художник Музафер Сабри и Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов", отличи най-добрите. Изложбата може да бъде разгледана до 15 февруари.

Веднага след това бяха обявени резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя". В него участие взеха 54 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна. Жури в състав: поетът Атанас Капралов – председател, и членове: поетесите Маргарита Петкова и Камелия Кондова, отличи най-добрите. Победителите в конкурса прочетоха своите творби пред публиката.

Наградите и в двата конкурса бяха връчени от Блага Димитрова – зам.-кмет на Община Чирпан. Организатори на конкурсите са Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов" и фондация „Яворов".

Същият ден в залата на музея със свои премиери гостуваха проф. Михаил Неделчев – носител на Яворовата литературна награда, проф. Цветан Ракьовски, който направи словото за Яворов тази година, проф. Димитър Михайлов – зам.-председател на фондация „Яворов" и Катя Зографова – един задълбочен и емоционален познавач на Яворов. Тодор Иванов каза, че това, което ще бъде представено тази вечер ще остане със своята непреходност през годините.

Най-напред бе представен сборникът „Яворов. 140 години от рождението на поета. Нови изследвания". Сборникът съдържа нови изследвания, представени на националната научна конференция „140 години от рождението на Яворов", състояла са на 14.01.2018 г. в Чирпан. Проф. Ракьовски каза, че сборникът е поглед върху онова, което сме свикнали да титулуваме като гениално творчество.  В този сборник се обяснява защо Яворов е гениален и изключителен автор. „Аз съм доволен от труда, който проф. Димитър Михайлов е вложил, защото този сборник говори за своята вечност" – обобщи Ракьовски.  Ето какво каза и проф. Михалов за сборника: „Този сборник съдържа статиите на 30 автори , петима от които са тук на днешната премиера. Благодаря на Георги Зъбчев – зам.-председател на фондация „Яворов" за финансовата подкрепа, която е много важна за делото на Яворов. Освен сборника благодарение на неговото спомоществувателство излезе и календара на фондация „Яворов" за 2019 г. През цялата 2019 г. ще продължаваме да работим за Яворов. Благодарение на авторите в сборника се получи нещо изключително."

След това се състоя първото представяне на новата книга на Катя Зографова „Световете на Яворов", което съвсем естествено е да бъде в музея на Яворов. Книгата представя световете на големия български поет Пейо Яворов: неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки. Бездните на трагическата му душа са разкрити в сложната взаимосвързаност с жените в интимния му живот: неосъществената голяма любов с Дора Габе, потулената история с Весела Монева-Олзомер, епичната любовна война с Лора, истинната роля на Дора Конова според неразлистените й мемоари, значимостта на „Яворовата Мина" в литературата. Книгата представя и професионалните находки на авторката, работеща от 25 г. в НЛМ, пет от които като директор. „Световете на Яворов" е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път. Проф. Димитър Михайлов определя книгата като „важен принос в яворознанието". На премиерата бяха двамата рецензенти на книгата проф. Михаил Неделчев и проф. Димитър Михайлов. Авторка сподели с публиката: „Световете на Яворов" е една необятна тема. Това е книга, която съм писала цял живот. Моят син направи великолепната корица на книгата. Подзаглавието на книгата е „Неговите арменци, приятели, любими жени, каузи, стихове, музеи и архиви. Книгата съдържа три части: прочити, любови и сюжети от музеите. Обединяващ е култът към знанието, към трагичната любов, към всички тайни, към непозволените пространства. Разгърнала съм темата за Яворовите арменци по един съвсем различен начин. С историята на Балканската война. Българо-арменските отношения са проследени по дни и часове в този различен текст за арменците. Разказвам и историята за превземането на Кавала. Яворов като тръгва за Кавала казва: „Момчета, по този път някога е минал апостол Павел". Това е много важно. Превземат Кавала без дори да се пролее капка кръв. Яворов е говорителят в тази борба, в която турците се предават. Засегнала съм и биографията на Весела Монева-Олзомер, омъжена за един от най-големите швейцарски художници Карл Олзомер. Не потвърждавам и не отричам възможността за син на Яворов." Други теми, които засяга Зографова в книгата си са за Яворовата Мина Тодорова като героиня на други литературни творби, за маската на Яворов над леглото на Вапцаров, за музейния култ – съдбата на Яворовия музей в София. „Световете на Яворов са необозрими. Това ще бъде книга, която ще дописвам до края на живота си" – каза в заключение Катя Зографова.

Проф. Михаил Неделчев представи няколко свои книги: „Памет за Яворов в Анхиало (Поморие)" – книга, която е направена съвместно с доц. Елка Трайкова – директор на Института по литература към БАН, книга, в която са събрани слова при откриването на поморийските Яворови дни; „Българският поетичен авангард"и „Украинският поетичен авангард"; „Слова за Яворов" – юбилейно издание във връзка със 140 години от рождението на Яворов и „Антология Европа", в която Яворов присъства със стихотворението си „Маска". Антологията е в девет дяла и съдържа стихотворения и поеми за Европа. Яворовите мотиви се усещат и в други стихотворения. Тя завършва с най-новите български поети. Авторите в тази антология са около 50. Темата за Европа е представена в безкрайно разнообразие. Догодина ще бъде издаден втори том от антологията с прозаични текстове.

На финала на Яворовите януарски дни чирпанската публика имаше възможността да се наслади на невероятната игра на актьорите от ДТ „Гео Милев" – Стара Загора, които представиха театралната постановка „Снаха" по Георги Караславов в залата на Военен клуб Чирпан.

Назад