Детски пленер в дома на Яворов

Детски пленер в дома на Яворов

В навечерието на международния ден на музеите на 17 май за дванадесети пореден път най-малките жители на Чирпан се включиха в общинския конкурс за детска рисунка „Чирпан – градът на Яворов и моят роден град". Конкурсът бе организиран от Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов" и Фондация „Яворов". Десет години тази инициатива се провеждаше като конкурс, а от две години прерасна в пленер-конкурс. Поводът за конкурса е един спомен от детските години на малкия Пейо, когато той помагал в бакалския дюкян на баща си Тотю и получил като награда за труда си едно петаче, с което си купил една книга и една картина. Книгата той подарил на сестрите си Мина и Екатерина, а картината закачил с един пирон над зимника в родната си къща. Още от малък Пейо е растял изключително любознателен и с очи, отворени за красивите неща в живота. Детските рисунки от пленера също бяха окачени над зимника в родната къща на големия поет.

Право на участие в него имаха деца от предучилищната възраст (до 7 години) от детските и учебни заведения на Община Чирпан. Всяко учебна заведение участва с до 5 свои възпитаници. Всеки участник можеше да избира материалите за изпълнение. В рамките на един час младите художници имаха възможност да изразят своите виждания за родния Чирпан върху белия лист.

Тази година в пленера се включиха 26 деца. Журито бе в състав: председател - художникът Владимир Кондарев – уредник в Изложбена зала „Георги Данчов-Зографина", и членове художникът и скулптор Музафер Мехмед и Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов". Председателят на журито бе впечатлен от старанието и таланта на децата.

На първо място се класира София Рашева от ДГ „Слънце". Второто място журито отреди за Габриела Танева от подготвителната група на НУ „Климент Охридски". Трети е Коста Колев от подготвителната група на ОУ „Васил Левски". Присъдени бяха и две поощрителни награди: на Иван Танев от ДГ „Слънце" и на Алекс Ахмедов от ОУ „Васил Левски".

Всички участници в конкурса си тръгнаха с грамоти и материали за рисуване. Те разгледаха изложбата от детски рисунки и стаите от родната къща на поета Яворов, запознаха се с детските и юношески години на поета.

Назад