Пленер-конкурс за детска рисунка

На 18 май за единадесети пореден път най-малките жители на Чирпан се включиха в общинския конкурс за детска рисунка “Чирпан – градът на Яворов и моят роден град”. Поводът за конкурса бе международният ден на музеите. За пръв път тази година конкурсът се проведе под формата на детски пленер.  Участниците в него имаха възможността да творят в двора на родния дом на Яворов. Конкурсът бе организиран от Община Чирпан, къща музей “Пейо К. Яворов” и фондация “Яворов”. Право на участие в него имаха деца от предучилищна възраст (до 7 години). Всеки участник можеше да работи с материали по избор. Времето за рисуване беше един час.

В пленера се включиха 23 деца, които представиха в творбите си своето виждане за родния си град. Участниците бяха от ДГ “Слънце”, ДГ “Калина Малина”, ДГ “Здравец” и от подготвителните групи на СУ “П. К. Яворов” и НУ “Св. Климент Охридски”. Художникът Владимир Кондарев – уредник в Изложбена зала “Георги Данчов-Зографина” и скулпторът Мазафер Мехмед разгледаха рисунките и отличиха най-добрите от тях.

На първо място се класира шестгодишната Елена Стоева от ДГ “Калина Малина”. Второто място бе присъдено на Мария Иванова от ДГ “Слънце”. На трето място е Ивелина Моллова от подготвителната група на СУ “П. К. Яворов”. Журито отреди и две поощрителни награди: за Дара Танева – на шест години от подготвителната група на НУ “Св. Климент Охридски” и за Таня Ангелова от ДГ “Слънце”. Всички участници в пленера получиха грамоти, блокчета и материали за рисуване. Пред родния дом на Яворов бе подредена изложба с детските рисунки.

Назад