Национален конкурс за рецитация на Яворова поезия - 2013

На 6. 06. 2013 г. Чирпан отново събра почитателите на Яворовата поезия. В годината, в която отбелязваме 135-годишнината от рождението на гениалния български поет, се проведе21-то издание на Конкурса за рецитация на Яворова поезия „Подир сенките на облаците”, възникнал през 1992 година като общински, а от 4 години - със статут на национален. Негови организатори са Община Чирпан и Къща музей „Пейо Яворов”. За пръв път мястото на провеждане не е родният дом на поета, а залата на община Чирпан. Причината за това са строително-ремонтните дейности по проект „Музеен ансамбъл „Пейо Крачолов Яворов”,който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 - реставрация на родната къща на поета, строително-монтажни дейности на експозиционната зала и административната сграда, в двора на музея се изгражда камерна сцена на открито.

Вече повече от 20 години през месец юни в Чирпан звучат стиховете на Яворов. Това не е случайно. Още в най- ранните си детски години Пейо Тотев Крачолов се увлича от театралното изкуство. В прогимназиална възраст той наизустява със завидна лекота стихотворенията на Христо Ботев, Любен Каравелов и Петко Славейков и ги декламира с чувство. Създава детска театрална трупа, в която освен актьор е драматург, режисьор и сценограф. През 1895 г. 17-годишния чирпански телеграфист заминава за София, за да се яви на организирания от Министерството на просвещението конкурс за стипендианти по драматическо изкуство. За съжаление телеграфиста от Чирпан не успява да се яви на изпита, но неговата любов към театралното изкуство години по- късно ще му отвори вратите на Народния театър като драматург и артистичен директор, а плод на работата му в театъра са двете драми „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари”.

Още с излизането на първата му стихосбирка през 1901 г. стихотворенията на двайсет и три годишния тогава поет са се преписвали в тетрадки и албуми, рецитирали се по утра и вечеринки. Такава е съдбата и на другите негови стихосбирки: „Безсъници” и „Подир сенките на облаците”. Неговите творби се радват на нестихващ интерес през годините. Имено любовта към Яворовото творчество събра в Чирпан рецитатори, учители и гости от Елена, Пловдив, Сливен и Стара Загора на поредното издание на Националния рецитаторски конкурс”Подир сенките на облаците”.

С поетичната композиция”Благовещение” ученици от СОУ „Иван Момчилов”-гр. Елена, градът на Яворовата „безсмъртна” любима Мина поздравиха Чирпан, градът на Яворов и всички участници и гости на конкурса.

Тази година в конкурса се включиха 49 индивидуални участници, а груповите изпълнения бяха три.

Жури в състав: председател –Антоанета Добрева(Нети)- обичаната актриса и певица, и членове: Добрин Векилов(Дони)-певец, композитор, автор на текстове на песни, актьор и Теофана Митрова- от отдел „Култура” при Община Чирпан оцени изпълнителите и присъди следните награди:

В І-ва възрастова група с поощрения си тръгнаха Атанас Генчев от ОУ „Васил Левски”-Чирпан за стихотворението „Овчарска песен” и Александра Ганчева от НУ „Св. Климент Охридски”-Чирпан за стихотворението „Ще бъдеш в бяло”, на трето място бе класирана Ивайла Вълчева от НУ „Климент Охридски”-Чирпан за стихотворението „Родина”, на второ- Елмира Танева от СОУ „П. К. Яворов”-Чирпан за стихотворението „Пролет”, на първо- Ива Стойчева от ОУ „Васил Левски”- Чирпан за стихотворението „Песен”.

Във ІІ-ра възрастова група победител е Васил Жеков от СОУ „П.К. Яворов”-Чирпан със стихотворението „Овчарска песен”, на второ място е Антония Атанасова от ОУ „Васил Левски”-Чирпан за стихотворението „На един песимист”, на трето- Здравко Иванов от СОУ „П.К. Яворов”-Чирпан за стихотворението „Арменци”, а поощрителна награда получи Стефани Стефанова от СОУ „П.К. Яворов”-Чирпан за стихотворението „Песен на песента ми”.

В ІІІ-та възрастова група бяха присъдени две първи места – за Нейко Монев от ПГСС – Чирпан с поемата „Нощ” и Анелия Кроснева – СОУ „П.К. Яворов”-Чирпан със стихотворението „Песен на песента ми”, на второ място е Сони Бохосян от ГХП „Св. св. Кирил и Методий”-Пловдив със стихотворението „На един песимист”, а поощрителната награда отиде при Велин Жеков от СОУ „П.К. Яворов”-Чирпан със стихотворението „Маска”.

Наградата за групово изпълнение бе присъдена на Милена Йорданова и Николай Генов от ПГСС –Чирпан за поетичната композиция „Песента ми – блудница несретна”.

Наградите бяха връчени от заместник-кмета на Община Чирпан- Анита Кондарева.

Вълнуващата среща с Яворовата поезия завърши с поклонение и обща снимка на журито и участниците в конкурса пред паметника на поета в градския парк.

Назад